Allemansrätten & Paddling

Här finner du en lista på de modeller vi har för uthyrning och och aktuell prislista 

Tips & Packlista

Vi arrangerar såväl guidade turer som kurser i paddling. Vill du få lite förslag på olika rutter du kan paddla så finner du även det här.

Sjökort & Rutter

Vare sig det rör sig om en skolklass, ett idrottslag, en svensexa eller möhippa, eller varför inte ett 50-årskalas så kan vi ordna så ni får en oförglömlig paddlingsupplevelse.

Det är precis vad som väntar den paddlare som ger sig ut i S:t Anna skärgård. Det finns något för såväl nybörjaren som den erfarna kajakpaddlaren. Upplev Kupa Klint, Harstena, Missjö och många andra underbara små pärlor i den enligt många "vackraste skärgården i Sverige".

Planera din paddling

ALLEMANSRÄTTEN OCH PADDLING


Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen. Därför är det vårt gemensamma ansvar att slå vakt om denna urgamla sedvana, inte minst genom att använda den med omtanke. Men många är osäkra på vad allemansrätten egentligen innebär, då vår lagstiftning bara nämner allas tillgång till och ansvar för naturen på ett övergripande sätt.

 

Sveriges vattendrag är öppna för alla. Du får paddla och gå i land nästan överallt. En del platser är dock fredade för att skydda djurlivet. Ha med dig en karta eller ett sjökort, och håll koll på skyltar som visar var det finns djurskyddsområden. Under våren och sommaren kan det finnas häckande fåglar och sälar med kutar som helst vill vara ifred.

 

Om du går i land, tänk på att respektera tomtgränser och privata bryggor så stör du inte de boende. Ta gärna med ett friluftskök eftersom det ofta är eldningsförbud under sommaren. Innan du paddlar vidare, titta dig runt en extra gång så att du inte glömmer kvar något skräp.

Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på innan du ger dig ut för att paddla.


     VÅRA "10 MILJÖBUDORD"

  1. Avfall endast i sopmajor – se karta – eller ta med tillbaka.

  2. Toalettbestyr – se karta var de utplacerade utedassen kommunerna sköter. Ta med eget toapapper. Om det inte är utedass på den ö där Du övernattar – använd toaspaden. Inget papper ska kunna flyga runt på ön eller flyta runt i vattnet.

  3. Eldning – förbjudet att elda på klippor. Länsstyrelsen försöker anlägga eldstäder på vissa öar. Annars bara eldning vid stranden nära vattnet och där det är grus. Medtag egen ved /grillkol. Vrakved ska ligga kvar orört – hör till öns natur. Man får ej bryta grenar eller såga ner buskar/träd.

  4. Vindstilla eller svag frånlandsvind krävs. Ha vatten i vattendunk/tät plastkasse till hands. Släck alltid omsorgsfullt. Även på djupet under ved eller kolrester. Det ska inte synas att Du varit på plats. Grillkol/vedrester tas med från ön.

  5. Engångsgrill – ej direkt mot klippa/på gräs förstås. Nära vattnet och stenar under så att lavar inte skadas och inga märken på klippan blir kvar. Tag med engångsgrillen tillbaka. Vi har ett speciellt ställe där Du lägger den – ej i vanliga soptunnan alltså. Ser Du en kvarlämnad engångsgrill – eller andra sopor och har möjlighet att ta med detta därifrån, så gör gärna det.

  6. Hög musik hör inte hemma på öarna då den kan höras mycket långt bort.

  7. Plocka inte runt stenar och block - ön ska se ut som när Du kom. Finns turister som plockat ner de gamla skjutkojorna som skärgårdsbefolkningen med möda byggde förr, för att gömma sig i när de skulle skjuta sjöfågel, då de fortfarande kan användas. Barnen kan nog inte veta – men Du kan  veta/förstå eller fråga oss.

  8. Berätta gärna vad Du upplevt i naturen när Du kommer tillbaka – vi vill gärna veta minnesrika händelser eller frågor om något i naturen.

  9. Hushålla med vatten. Finns inga källor att hitta vatten i på öarna. Ring oss eller fråga en segelbåt/större motorbåt om det är kris.

  10. Känn till var Du är – vilken position. Om Du själv råkar ut för en olycka eller träffar på någon annan som behöver hjälp. Kontrollera innan Du ger Dig iväg från oss så Du vet vart Du kan vända Dig. Alla i gruppen måste veta detta.

 

112 - Sjöräddningen

S:t Anna Kajak - Tyrislöt: 0121-520 27, 0708 23 46 37 eller Båttaxi Södling Missjö: 0121-520 30, 0708 89 89 97

Friluftsutrustning att hyra

Utrustning

Pris per dygn

Pris för 3-4 dygn

Pris för 5-7 dygn

Marmot kupoltält 2p

200 kr

450 kr

650 kr

Marmot kupoltält 3p

250 kr

550 kr

800 kr

Trianga Gaskök

60 kr

150 kr

200 kr

Trianga Spritkök

40 kr

100 kr

140 kr

Liggunderlag

15 kr

40 kr

50 kr

Paddelhandskar

20 kr

50 kr

70 kr

Extra packsäck

15 kr

40 kr

50 kr

Kompass

15 kr

40 kr

50 kr

Eniro på sjön

En bra app att ha för både planering och navigering

Du får alltid uppdaterade sjökort, kartor och kompass med dig från oss ut på sjön för de områdena ni väljer att paddla i. Men som ett komplement till kartorna finns det idag en Applikation för mobila enheter som är riktigt användbar.

''Eniro På Sjön'' Heter appen.