HISTORIA


Vår verksamhet sträcker sig långt tillbaka i tiden. Alltid inom samma familj och på samma jordbruksfastighet i Tyrislöts by längst ut i S:t Anna skärgård tillhörande  Stegeborgs storkommun fram till 1965. Därefter blev vi en del av Söderköpings kommun i Östergötland.

Mina föräldrar Olga och Gunnar Karlsson var fiskare och hade ett litet jordbruk och började redan på 1950-talet med turism också under sommarhalvåret.

 

Pappa körde ”sommargäster” med båten som 1952 blev klassad för passagerartrafik för ca 20 personer. Båten fick namn efter mig, Gunvor. Båten finns fortfarande kvar i Östgötaskärgården!

 

Mamma hade pensionatsverksamhet där min bror och jag tidigt fick hjälpa till med allt möjligt som hörde verksamheten till.

 

1959 öppnade våra föräldrar en kiosk, som hela familjen engagerade sig i. Bensin och diesel sålde vi redan tidigare från nuvarande Tyrislöts hamn, där bränslet pumpades direkt från tankarna för hand, men 1959 även försäljning från vår egen kaj. Vid denna kaj landsattes nu också fångsten av strömming  från vår del av S:t Anna skärgård. Fiskbilen hämtade strömmingen runt kl 06 varje morgon under veckorna i maj-juni. Andra hämtningsplatser var Fyrudden, Arkösund och Lagnö-strömmen.

1964 fick vi sälja även livsmedel i vår kiosk, det som idag är Tyrislöts Sommarlanthandel. Vi fick leveranser från olika företag. Mamma bakade bullar och hålkakor. Hela familjen hjälpte till i ”kiosken”, men vi hade sommar-jobbare också.  Vi sålde fiskekort åt kommunerna fram till och med 1981. Då kom det fria fisket och fiskekorts-försäljningen upphörde. Vi hyrde även ut roddbåtar och motorbåtar i vilka vi körde ut sportfiskare till Finspångs-, Norrköpings- och Söderköpings kommunägda fritidsområden med roddbåtarna på släp. Folk började nu skaffa sig egna båtar och bensinförsäljningen blev allt viktigare. 

 

Jag och min bror höll på med ”kiosken”, båtar, bensin och stugor varje sommar ända fram till börjat av 1990-talet. Därefter har jag tagit större och större ansvar själv tillsammans med fantastiska ”sommararbetare” från trakten och andra delar av landet.

 

I slutet av 1980-talet blev kajakpaddling mer och mer populärt. Efter att min familj började engagera sig i paddling där först flera bekanta ville hyra och prova på, startade vi 1988 S:t Anna Skärgårds Kajakuthyrning, som 2017 bytte namn till S:t Anna Kajak - Tyrislöt. 

 

Omkring 1988 lät vi även tillverka dekalerna med vår slogan STANNA I S:T ANNA som du kan se högst upp på hemsidan.

 

Först den med Ejdern/Gudingen som skärgårdssymbol och sedan en dekal med en bild av kajakpaddlare. 

Paddling blev mer och mer populärt. Vi deltog i Vildmarksmässorna i Sollentuna och i Göteborg med egen monter från 1992 och sedan även i Älvsjö. Från 2000-talet  oftast tillsammans med Östgötaskärgårdens kommuner i deras monter.

 

På 1990-talet var vi en av de största uthyrarna i Sverige och köpte kajaker från VKV i Västervik (med modeller som Yoo-A-Kim, Lisa, Anita och Seagull) och engelska kajaker från Svima i Stockholm (som Sirius, Icefloe och Baidarka). Både VKV och Swima var kända redan då för hög kvalité. Under 2000-talet ökade också antalet kajakuthyrare runt om i Sverige och det kom in billigare kajaker från flera länder, däribland flera plastkajaker. Hos oss kan Du fortfarande hyra några Baidarka, Icefloe, Sirius,  Seagull, Lisa och Yoo-A-Kim förutom många andra nyare märken av glasfiber eller plast.

 

Vi började med kurser och guidade turer redan på 1990-talet och fortsätter fortfarande. Det har dock blivit vanligare att man går på kajakkurs i bassäng på vintrarna nu. Därav har vi inte så mycket kursverksamhet kvar längre, såvida inte flera personer som i dagsläget är ensamma vill ha en heldagskurs innan man ger sig ut på en flerdagarspaddling. Det ställer vi gärna  upp på. Guidade turer är populärare. Både dagsturer och kvälls-turer. Ibland ordnar vi 2-dagarsturer där vi paddlar ner mot Gryts skärgård också.

 

Eftersom vi finns så långt ut i S:t Anna fantastiska skärgård, och det faktum att man kan ta sig till oss direkt med bil, så hinner man vara i ytterskärgården extra länge. Det har också gjort att vi blivit populära och har folk från hela Sverige men också många gäster från till exempel Tyskland, Holland och Danmark. Det är detta som gör vårt läge speciellt lämpligt för kajakpaddling!

 

Vi har också en liten egen vacker ö, Stora Getskär, bara 10 minuters paddling från oss – som Du kan hyra och tälta på i en vecka till exempel.

 

Vi välkomnar också de som bara vill lägga i sina kajaker hos oss och parkera sin bil. Vi tar ut en mindre avgift för detta dock även om vi ger samma personliga service som till övriga om man behöver hjälp med något.

Sedan 2004 hyr vi ut 8 olika stugor med olika antal bäddar antingen per natt eller per vecka eller längre om så önskas. Redan på 1950-talet började vi med stuguthyrning. Då endast med två stugor. De finns kvar, för Dig som vill bo litet gammaldags!

 

Vår verksamhet är inte så ”stor” men består av många olika delar: Kajaker, Stugor, Sommarlanthandel, Bensinmack (bensin-diesel och gasol), Utecafé, Båtar (rodd- och motorbåtar), Bryggplatser och Bilparkering där ni kan parkera för en dag, ett dygn, en vecka eller en hel säsong.

 

1950-talets uppväxt här i Tyrislöt och varje sommar därefter, på samma plats, ger en fantastisk tidsresa! Jag är stolt över våra föräldrar som satsade allt på att utveckla vårt ställe.

 

Vill Du veta mera så berättar jag gärna - när Du kommer till oss!